Tags

, , , , , , , , , , , , , , , ,

IMG_2753[1]

Til nyttårsmiddagen valgte vi i år å prøve noe vi aldri før har prøvd. Nemlig helstekt and, med litt julete tilbehør!

4 personer

And;

– 1 and

– 1 sitron

– 50 g smør

– 4 dl vann

– friske fiken til pynt

– 3 epler

Rødkål;

– 1/2 rødkål

– 1 appelsin

– 1,5 dl rødvin

– 15 g andefett

– 1/2 stjerneanis

– 1/2 bit kanelbark eller litt kanelpulver

– 1 ss eddik

– 1 ss sukker

Rødvinsaus;

– 1 sjalottløk

– 3 dl rødvin

– 50 g smør

– 2,5 dl kraft eller kjøttbuljong

– knus 0,5 stjerneanis, 2 nellik, 0,5 ts kanel og 0,5 ts allehånde

-salt og pepper.

Rosenkål og poteter som tilbehør

Rødkål; Strimle rødkålen tynt, kok opp med saft fra appelsin, skall fra appelsin og rødvin. Tilsett knuste krydder etter det er kokt opp samt eddik, sukker og andefett, og kok i 45 min til rødkålen er myk. Smak til med salt og pepper

And; Krydre anden med salt og pepper, Snitt skinnet i ruter og bind lårene sammen med litt hyssing. Legg anden på en rist med et stekebrett under. Ha vann i den ildfaste formen. Press sitronsaft over anden når anden står på risten. Bruk en ostehøvel og høvl smør som du legger over hele anden. Stek and på 225 grader i 20 min. Legg anden ned i langpannen og ta ut risten. Tilsett kuttede epler i vannet. Pensle anden med vannet/fettet som ligger i langpannen. Stikk i termometer på det tykkeste området. Stek på 160 grader i 40 min til termometeret viser 68 grader.  Pensle anden underveis med kraften. De siste minuttene setter du på grillen og setter anden opp i ovnen. Følg godt med, når skinnet har fått litt farge er den ferdig.

Rødvinsaus; Kutt løken i små biter og fres i litt smør til løken er gyllen sammen med krydderene. Tilsett vin og kok ned til halvparten. Tilsett så kraft og kok ned til halve mengden. Sil sausen, og tilsett smøret. Smak til med salt og pepper. Tilsett gjerne litt av kraften fra anden i sausen

Server and med rødkål, rødvinssaus, kokte poteter og de myke kokte eplene. Pynt gjerne med fiken eller annen frukt. Jeg serverte også smørdampede rosenkål til.  Dette var overraskende godt 🙂

Advertisements