Tags

, , , ,

Til jul fikk jeg en kokebok av Schonberg Erken fra 1949. Fasinert over alle de rare oppskriftene fant jeg ut at det kunne være artig å prøve ut noen av disse 🙂 Og da inviterer man jo selvsagt til 50 tallsfest, og får i samme slengen gjestene til å kle seg ut!

Å finne ut hva en skulle lage var ikke så enkelt, mange oppskrifter hadde ingredienser jeg tipper man ikke lenger får tak i i Norge. Som for eksempel “skilpadde suppe”. De fleste oppskriftene måtte tilpasses til moderne forhold.

Hele koldtbordet;

IMG_1619_redigert_skalert

Menyen var som følger;

– Falsk skilpaddesuppe (dette var faktisk en oppskrift, det var selvsagt oppskrift også på ekte skilpaddesuppe..)

– Roastbiff med hermetiske asparges og champignong ( og kokte ferske aspargesbønner for de som ikke var så glad i hermetikk). Med remulade, pepperrot og pickles og potetsalat.

– Gratinert hel blomkål med hvit saus og skinke

– Banansalat med majones og spansk pepper (jadda!)

– Fylte egg med champignong

– Kreps med majones og loff

– Tartletter med soppstuing

– Hvitvinsdampet laks

Noen av oppskriftene;

Fylte egg med champignong

Ingredienser

8 egg

2 ss hakket champignong (frisk)

15 g smør

2 ss hakket persille

1/4 ts salt

Fremgangsmåte;

Kok eggene harde. Når de er kalde skjæres de i to på langs. Eggeplommene tas ut og blandes godt med smør, sopp og persille. Når massen har blitt glatt, legges eggeplommen tilbake i eggene. Rett før servering settes de i en varm ovn og varmes til gjennomvarme.

Dette var ganske godt var dommen rundt bordet. Så pent ut gjorde det også 🙂

Gratinert blomkål; 

IMG_1622_redigert_skalert

Ingredienser;

1 blomkål

1ss eddik

2 never revet ost, helst en med litt smak

2 ss smør

3ss hvetemel

4,5 dl melk

150 g røkt skinke

Fremgangsmåte;

Legg blomkålen i eddik og vann i en halv time. Kok deretter til neste helt  mør. Legg på ildfast fat. Skjær skinken i små biter og stek. Smelt smør  en panne, tilsett melet og rør godt. Ha i melk og kok til sausen er blitt god og tykk. Smak til med litt salt og pepper. Ha skinke over blomkålen, deretter saus, og ost på toppen. Gratiner rett før servering.

Første kommentar fra gjestene var ; “hva ER dette her??”  Blant forslagene var “kalvehjerne?” så det var kanskje ikke den mest estetiske retten. Men den viste seg å bli ganske populær.  Ingen usmak.

Roastbiff; 

IMG_1621_redigert_skalert

Ingredienser

1,2 kg mørbrad

salt

pepper

Fremgangsmåte;

Brun kjøttet i en varm stekepanne med godt med smør til den er stekt på alle sider. Stek i ovn på 125 grader til kjøttet har en kjernetemperatur på 65 grader. (da er det fint og rosa, ønsker man det rødt kan en stoppe et sted mellom 55-60).

La hvile i minst 20 min før du skjærer i den.

Server kald eller varm. Vi serverte denne kald med remulade, potetsalat, raspet pepperrot, pickles og hermetiske asparges og champignong ( de to sistnevnte ble gikk ikke akkurat unna..)

Roastbiff er alltid godt 🙂

Banansalat

IMG_1617_redigert_skalert

Ingredienser

2 bananer

1 hjertesalat

4 ss majones

1 ss fløte

1 ts spansk pepper

1 sitron

Fremgangsmåte;

Legg vaskede salatblader på et fat. Skjær banan i skiver og dynk i sitronen. Legg banan på salatbladene. Dryss over spansk pepper. Bland majones og fløte og dryss over til slutt.

Dette var kveldens snakkis. Oppskriften var helt reell. Man måtte dog tippe seg til mengdene.. så jeg kan jo være helt på bærtur her. Uansett så var det første vi måtte finne ut om dette var en middagsrett eller en dessert. Konklusjonen falt fort på at dette var en middagsrett. Kommentarer som “overraskende godt” “smakte jo ikke banan i det hele tatt” haglet rundt bordet. Og bananen slo mer an en noen kunne ha trodd. Det var faktisk noen som syntes det var ganske så godt!

Interessant var det i iallefall! Om jeg vil anbefale det? Tja…

Advertisements